Držení sběratelské mince
Investice do zlata

Jak se vyznat ve zlatých pojmech: Víte, co je to trojská unce, ryzost či karát?

Každá oblast lidského zájmu má svůj vlastní jazyk. A platí to samozřejmě i o světě investic do zlata a drahých kovů. Dorozumíte se v prostředí, kde se váží na trojské unce a počítá v karátech? A nespletete si Good Delivery s rozvážkovou službou?

Zlaté pojmy pro základní orientaci

Bez spolehlivé orientace alespoň v základních pojmech se může svět investování do zlata zdát komplikovaný, nepřehledný a vzdálený tomu všednímu. Bez jakých termínů se tedy v začátcích své investorské kariéry rozhodně neobejdete?

  • Ryzost

Tímto pojmem označujeme podíl ryzího zlata ve zlatém slitku. Ryzí zlato odpovídá 999-1000 tisícinám ryzosti. Ze zákona přitom musejí mít slitiny zlata, s nimiž lze obchodovat, minimální ryzost alespoň 995 tisícin.

  • Karát

Ryzost zlata lze pak jednoduše vyjádřit v jednotkách, které nazýváme karáty (kt). Ryzí zlato odpovídá 24 kt, přičemž 1 karát tedy představuje 1/24 hmotnostního podílu ryzího zlata. S touto jednotkou se ovšem zpravidla setkáte spíše v klenotnictví a u zlatých šperků.

  • Trojská unce

Trojská unce naopak slouží jako základní váhová jednotka užívaná na celém světě při obchodování s drahými kovy. V přepočtu na gramy váží jedna trojská unce (oz, příp. oz t) 31,10348 gramů. 12 trojských uncí se pak rovná jedné trojské libře.

A měli byste také vědět, že její název pochází od názvu francouzského města Troyes, nikoli od antické Tróji. Stejně jako to, že trojská unce není totožná se stejnojmennou anglosaskou váhovou jednotkou (unce), ani s uncí lékárnickou, které váží méně.

  • Good Delivery

Hodí se také znát význam tohoto anglického pojmu, neboť bez této certifikace není možné zlaté slitky v mezinárodním měřítku spolehlivě obchodovat. Certifikát Good Delivery zaručuje, že se jedná o zlatý slitek nejvyšší kvality. Společnosti, které certifikát vydávají, musí splňovat náročná kritéria: produkovat drahé kovy alespoň po dobu tří let, obchodovat ročně minimálně s 10 tunami zlata a 30 tunami stříbra a základní jmění firmy musí dosáhnout alespoň 15 milionů liber.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *