Péče o drahé kovy

Jak pečovat o drahé kovy, aby si udržely svou hodnotu a lesk po dlouhá léta?

Stříbrná mince Golden Flower Collection – zlatá 3D orchidea 1 Oz 2021 Proof
Zdroj fotografie: Zlaťáky

Plánujete nakoupit investiční mince? Aby si uchovaly svou hodnotu a vzhled na další roky, je potřeba znát zásady správné péče a skladování. Jedině tak si udrží svou atraktivitu. Přečtěte si, jaké postupy následovat a jakým přešlapům se vyhnout.

Numismatika a sbírání mincí zažívá v posledních letech velký boom. Sběratelé i investoři dobře vědí, že obchodování s drahými kovy představuje atraktivní příležitost, jak zhodnotit své úspory. Aby hodnota investičního zlata a stříbra mohla časem růst, je nutné vědět, jak se o cenné kovy správně starat. A zásadou číslo 1 je optimální skladování.

Správné podmínky skladování jsou klíčem k úspěchu

Pro dlouhodobé skladování drahých mincí si vyberte místnost, která není vystavena vlhkosti ani přímému slunečnímu záření. Paprsky slunce, voda ve vzduchu nebo uvolňování chemických látek z nábytku, barev či plastů mohou na mincích zanechat nehezké skvrny nebo rez. Nejvíce náchylné jsou zejména stříbrné mince a medaile.

Nenechte nic náhodě a pořiďte si obal – například v podobě plastových kapslí na mince. Ty je chrání nejen před vlhkostí a oxidací, ale také před prachem a mechanickým poškozením. Mnoho sběratelů rovněž sahá po dřevěných krabičkách na mince, které plní praktickou a estetickou funkci zároveň.

Manipulace s mincemi

Zásadou číslo 2 zní: mince z obalů nikdy nevyndávejte. Stačí jeden dotek a reliéf se okamžitě znečistí. Pot a mastnota zanechávají na drahých kovech stopy, které jen stěží odstraníte – a to platí zejména pro mince kvality Proof.

Pokud potřebujete mince vyndat, máte na výběr dvě možnosti. První je požádat o pomoc odborníka, druhou je vzít situaci do vlastních rukou. Jestliže se rozhodnete pro variantu číslo 2, vždy používejte bavlněné či nylonové rukavice (vyhněte se latexovým rukavicím). Minci držte po obvodu a dávejte pozor, abyste se omylem nedotkli mincovní plochy. Bezpečné manipulaci pomáhá i měkká podložka, s níž budete mít jistotu, že se předmět nepoškrábe.

Nylonové rukavice a mince Maple Leaf
Zdroj fotografie: Zlaťáky

Jak a čím vyčistit mince

Pro základní odstranění nečistot bude potřebovat: teplou vodu, mýdlo, bavlněný hadřík na usušení, rukavice či speciální pinzetu na mince. Jakmile máte vše připravené, můžete se pustit do akce. Pro pokročilejší fáze – například chemické a mechanické čištění – raději vyhledejte odborníka.

·       Čištění stříbrných mincí

První krok první spočívá v šetrném očištění starých mincí od nečistot. Postačí k tomu obyčejná teplá voda, případně mýdlová voda, ve které je necháte odmočit. Na čištění pak použijte měkký hadřík, s nímž setřete kazy na mincovní ploše. Na závěr mince s citem usušte. 

·       Čištění zlatých mincí

Jak jsme avizovali výše, zlaté mince jsou – na rozdíl od stříbrných – mnohem odolnější vůči znečištění a korozi, a proto bývají zřídka zanesené. Díky tomu vám vydrží v perfektním stavu i celá desetiletí a není potřeba jim věnovat speciální pozornost. Pokud přece jen chcete zlaté mince vyčistit, následujte stejný postup jako u stříbrných mincí.

Pozor – červenou vrstvu na mincích neodstraňujte

Zejména u starších stříbrných mincí se můžete setkat s takzvanou patinou – tenkou červenou vrstvou, která je způsobená dlouhodobým vlivem ovzduší či vody. Patina minci nejen chrání, ale také prezentuje její stáří. Proto se ji určitě nesnažte dát pryč. Hodnota mince by šla rázem dolů.

Na e-shopu Zlaťáky najdete pestrou nabídku sběratelských potřeb

Ať už se řadíte do skupiny vášnivých sběratelů, nebo investičních mágů, sběratelské potřeby vám při uchovávání a skladování mincí jistě přijdou vhod. U nás na e-shopu Zlaťáky najdete desítky užitečných pomůcek – od krabiček na mince, čisticích roztoků, kapslí a etuí až po lupy či váhy na mince. Prozkoumejte i vy naše portfolio a vyberte si potřebné vybavení za výhodné ceny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *