Investice do zlata

Jak nenaletět podvodným odhadcům cen zlata a bezpečně na něm vydělat?

Investiční zlato
Zdroj fotografie: shutterstock.com

V každé krizi stoupá poptávka po zlatě poměrně razantně. Bohužel spolu s tím přibývá i podvodníků, kteří od vás vykoupí zlato za mnohem nižší hodnotu, než jakou ve skutečnosti má. A pozor byste si měli dát také na prodeje padělků.  

Každý, kdo se chystá nakupovat či prodávat zlato, by měl být při obchodování ostražitý. Jak nenaletět podvodníkům a koupit drahý kov za správnou cenu?

Nenechte se napálit

Riziko nákupu nepravého slitku není úplně nicotné. S tím, jak se zvyšuje cena zlata za gram, roste i zájem na něm vydělat. I proto byste měli pečlivě prověřit obchodníka, u kterého chcete prodávat. Padělání se nejčastěji objevuje u slitků s hmotností 250 gramů. Obvykle se nefalšují slitky o 1 unci a k padělkům nikdo nedošlo u slitků ze slévárny Valcambi.

Jak si počínat a odhalit nepravé slitky?

  • Cena slitku. Jakmile narazíte na nabídku, kdy je cena zlatého slitku nižší než spotová, zpozorněte. Každý chce vydělat a ne prodělat, proto je příliš nízká nabídka podezřelá.
  • Obal slitku. Zlaté slitky do 100 gramů jsou zatavené v obalu, který zároveň slouží jako certifikát. Obal nesmí být nikterak porušený. Slitky o hmotnosti 250 gramů až 1 kg se prodávají volně a certifikát dostanete zvlášť.
  • Tloušťka. Pozlacený slitek, který není z pravého a ryzího zlata, bude mít jednu stranu delší a pravděpodobně bude i vyšší než slitek nefalšovaný.
  • Barva. Falzifikáty jsou obvykle částečně vyrobeny z levnějších kovů a pokoveny zlatem. Proto si dobře prohlédněte i barvu slitku. Je odlišný od ostatních? Nebo od těch, které máte doma? Barvy mohou na padělek upozornit.

Pro nákup si vyberte top zastavárnu se zlatem, případně nějakého prověřeného online obchodníka. Ideální je, pokud máte už při nákupu ověřeno, že váš prodejce nabízí zpětný výkup zlata. Ať už chcete rozšířit své investiční portfolio nebo máte v úmyslu prodat, vyhledejte vždy ověřené obchodníky s kladnými recenzemi a všemi potřebnými certifikáty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *